Advies
De juiste fundering voor uw blokhut
5 minuten
30 september 2020
Een vraag die wij regelmatig horen van onze klanten is “waar moet een goede ondergrond of fundering voor het plaatsen van een tuinhuis of blokhut aan voldoen?” Hier is geen simpel antwoord op, omdat er veel variabelen zijn. In deze blog leest u alles over deze variabelen en leer je waar je rekening mee moet houden.
Wat is een fundering?
Een fundering dient als basis waar een constructie op steunt. Omdat een fundering de basis is, is dit vaak ook één van de eerste stappen die u moet uitwerken en plannen voordat u bijvoorbeeld een blokhut plaatst. De fundering wordt in of op de grond gebouwd, dus het is handig om van te voren vast te stellen welke soort ondergrond er in uw tuin ligt.
Het plaatsen van een fundering wordt aangeraden als ondergrond voor iedere constructie. In het geval van een fundering voor tuinhuizen, blokhutten, buitenverblijven, garages en buitensauna’s die van hout zijn gemaakt is het haast vereist, omdat het essentieel is voor de duurzaamheid en stabiliteit van uw houten constructie.
Zonder fundering staat uw houten tuinhuis direct in contact met de grond. Dit is absoluut niet wenselijk, omdat het hout dan constant beïnvloed wordt door de grond eromheen. Zo kan het hout niet uit zichzelf drogen na regen of sneeuw en kan er houtrot ontstaan. Ook zal de ondergrond zonder fundering snel verzakken en kan de constructie instorten.
Om je ondergrond als goede, stabiele basis voor te bereiden voor je fundering, zijn er vier factoren waar u rekening mee moet houden:
- Een stevige basis van grond onder de fundering
- De fundering moet vlak en geheel waterpas zijn
- Stel de oppervlakte voor je fundering vast
- Plaats funderingsbalken
Een stevige basis van grond onder de fundering
Als je hebt vastgesteld welke soort ondergrond er in uw tuin ligt, kunt u de meest geschikte tactiek toepassen om deze te verstevigen. In de meeste gevallen is het een kwestie van het zand te laten trillen zodat alle lucht en gaten eruit gaan en het een glad en egaal geheel wordt. Meer details over ondergrond kun je lezen in deze blog die u hier alles over leert.
De fundering moet vlak en geheel waterpas zijn
Er zijn verschillende soorten van fundering aan te leggen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: fundering moet altijd vlak en waterpas zijn. Vooral bij het aanleggen van tegels en bij het storten van beton is het belangrijk dat alles vlak is afgewerkt en het compleet waterpas is.
De verschillende soorten fundering
Betonbanden – ter ondersteuning van de blokhutwanden. Deze plaatst u ⅔ in de grond. Op de betonbanden plaatst u de funderingsbalken voor de verdere opbouw van uw blokhut. Zeer geschikt voor tuinhuizen van een kleiner formaat en lichter gewicht.
Betontegels – beton dat gestort is in tegelvorm. In principe legt u dit hetzelfde aan als een normale bestrating dus op een vlakke, waterpas ondergrond. Uitermate geschikt voor een houten constructie van middelgroot formaat en gewicht.
TTE tegels – tegels van 100% gerecycled kunststof in roostervorm. Egaliseren van de ondergrond is voldoende om deze roosters gemakkelijk en snel te plaatsen. Doordat de roosters met elkaar verbonden zijn ontstaat er een stevige constructie. Een vierkante meter gekoppelde TTE-roosters kan zonder gevolgen met maar liefst 1200 kg belast worden.
Houten palen – vrij eenvoudig te plaatsen. Vormen samen een soort raamconstructie, waardoor dit een hele geschikte keuze is voor een ondergrond die u niet compleet vlak kan krijgen. Meest geschikt om onder middelgrote tuinhuizen te plaatsen.
Betonvloer (gestort) – duurder dan bovenstaande opties, maar is wel geschikt voor de zwaarste constructies. Het beton wordt gestort op een vooraf bepaalde plaats. Bereken van te voren goed hoe groot het oppervlak moet zijn en hoe diep.
De oppervlakte voor je fundering vaststellen
Het is belangrijk om exact te weten hoe groot de oppervlakte van je fundering moet zijn. Kleiner dan de grootte van uw opbouw is natuurlijk geen optie.
Een fundering die even groot is als de buitenmaat van de wanden van uw constructie is wel een optie. Zo gaat regen- en sneeuwwater meteen de grond in, zonder dat het in contact is geweest met uw fundering en er dus geen water op kan staan.
Een fundering die groter is dan bijvoorbeeld je buitenverblijf omdat u er een overkapping bij hebt, is natuurlijk ook een optie. Dan zijn er wel meer maatregelen die u moet treffen om houtrot van weersinvloeden te voorkomen, zoals poeren of ankers onder de palen van uw constructie plaatsen.
Funderingsbalken plaatsen: een laatste maar ook belangrijke stap
Funderingsbalken worden gebruikt om de eerste laag van uw wanden te beschermen tegen grondwater om ze zo een langere levensduur te geven. De funderingsbalken worden bovenop de verschillende soorten fundering geplaatst. Hier bovenop komen dan de wanden van uw tuinhuis of blokhut. Er zijn verschillende funderingsbalken op de markt, de beste zijn van hardhout zoals lariks of composiet (kunststof).
Wij staan voor u klaar!
Azalp begrijpt dat het niet altijd even gemakkelijk is om dit op een juiste manier in te vullen, daarom zijn wij met ons gehele team aan de slag gegaan om u een voorzetje te geven. In ons gehele assortiment vindt u aan de rechterkant van het product onder de accessoires welke wij sterk aanbevelen het aantal benodigde funderingsbalken. U hoeft ze slechts alleen nog te selecteren.
Wilt u toch gericht advies of heeft u nog andere vragen? Bel of mail ons dan en we zorgen voor een passend antwoord.
Succes!
Geschreven door:
Azalp