Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

Dompelbaden

4 minuten

15 februari 2022

Dompelbaden

Waarom afkoelen door middel van een dompelbad?

Een compleet saunabezoek begint met het opwarmen van de voeten in een voetbad. Hiermee wordt het lichaam voorbereid op de warmte van de sauna en kan het zweetproces rustig opgestart worden. Een saunaervaring is eigenlijk niet compleet zonder goede afkoelmethode achteraf.

De warmte in de saunaruimte zorgt ervoor dat je gaat zweten, de bloedvaten wijder worden en de poriën worden geopend. Dit zorgt ervoor dat het lichaam niet te veel opwarmt, hoewel de temperatuur van de huid wel flink kan stijgen in de sauna. Het lichaam correct laten afkoelen na een saunabezoek is daarom minstens zo belangrijk als de sauna zelf. Het koelen zorgt ervoor dat het lichaam stopt met zweten en is goed voor een betere bloedsomloop. Voor het afkoelen wordt een dompelbad aangeraden.

Hoe is een Blumenberg dompelbad opgebouwd?

Elke houten balk is rond gevormd naar de ovale vorm van de kuip en wordt na de montage fijn geschuurd. Daarna wordt de dubbele V-groef verlijmd, zodat het geheel waterdicht is. Aan de buitenzijde worden drie thermische verzinkte stalen spanringen aangebracht. Er komt een afvoer met RVS-overlooppijp en het geheel wordt afgewerkt met een vaste opstap aan de binnenzijde en een ophangladder aan de buitenkant.

De afvoer heeft een 1¼" schroefdraad waarop een afvoerslang kan worden aangesloten om het bad leeg te laten lopen. Er bestaat ook een ook een automatisch bijvulsysteem dat op een dompelbad geplaatst kan worden. Echter, wordt dit voornamelijk gebruikt in saunacomplexen. Bij thuisgebruik wordt dit systeem niet vaak gebruikt.

Qua formaat zijn er twee maten die het meest voor thuisgebruik gebruikt worden. Ben je geïnteresseerd in een groter model, dan is dat uiteraard ook mogelijk.

- Ovaal, 100cm lang en 72cm breed. Hier past ongeveer 336 liter water in bij een waterlevel van 70cm.

- Ovaal 110cm lang en 77cm breed. Hier past ongeveer 406 liter water in bij een waterlevel van 70cm.

We kunnen dompelbaden leveren waar meer dan 800 liter water in kan. Standaard is de hoogte van een dompelbad 100cm, met een binnen diepte van 82,5cm. De standaard modellen zijn geschikt voor één persoon.

Welke keuzes zijn er?

Om het dompelbad dat je kiest op je situatie en wensen aan te laten sluiten zijn er tal van mogelijkheden. We doorlopen de drie belangrijkste keuzes; de houtsoort, de binnen-afwerking en de buitenafwerking.

Houtsoorten

We leveren dompelbaden in twee verschillende houtsoorten: Lariks hout en Kambala hout. Lariks is de meest gebruikte houtsoort. Kambala is de luxere versie.

Het verschil in deze houtsoorten zit vooral in het uiterlijk: Kambala heeft een rustiger uiterlijk, doordat het minder tekening op het hout vertoont dan Lariks hout. De nerf en structuur van Lariks zijn beduidend levendiger en contrastrijker.

Tussen deze twee houtsoorten is ook kleurverschil te zien: Lariks hout is over het algemeen lichter dan Kambala, met een hoog gehalte aan geeloranje en roodachtige tinten. De houtkleur van Kambala in gesealde toestand is in het bereik van warm medium- tot donkerbruin.

De afwerking aan de binnenzijde

Je kunt ervoor kiezen om de binnenkant van het dompelbad met een transparante coating af te laten werken, of er een blauwe plastic insert in laten plaatsen.

De afwerking aan de buitenzijde

Als je een Blumenberg dompelbad buiten plaatst, moet de transparante afdichting aan de binnenzijde worden beschermd. Deze afdichting is de beste bescherming tegen de schommelingen in het houtvochtgehalte, maar heeft een zeer beperkte UV-bestendigheid. De binnenkant van de kuip moet ofwel bedekt zijn met een ondoorzichtige zwembadblauwe plastic insert, of een zwarte hygiënische afdichting, of (indien een transparante coating gewenst is) worden beschermd tegen UV-straling door een deksel.

Dompelbaden moeten aan de buitenkant worden behandeld met een UV-bestendige houtbeschermingsglazuur (zoals houten ramen). Over het algemeen is het raadzaam om een buiten dompelbad constructief tegen weersinvloeden te beschermen met een paviljoen of een luifel.

Azalp

Geschreven door:

Azalp