Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

Groen zwembadwater?

3 minuten

9 maart 2022

Groen zwembadwater?

Groen zwembadwater. En dan niet van de groene tegeltjes of van een fel kleurstofje, maar van algen. De grootste nachtmerrie van iedere zwembadeigenaar, want een heerlijk verfrissende duik in groen water is toch iets minder aantrekkelijk. Daarom wil je die algen natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Algen komen in het water door slechte desinfectie of verkeerde pH-waarden, maar voornamelijk door zonlicht. Algen gebruiken licht om te groeien en vermenigvuldigen en wanneer dit gepaard gaat met een onjuiste waterbalans, wordt je zwembad al snel groen. Om de invloed van het zonlicht te beperken, raden wij aan om het zwembad, wanneer het niet gebruikt wordt, af te dekken met een afdekzeil dat licht tegenhoudt.

Je kunt het risico op algenvorming ook verminderen door regelmatig de waarden van het zwembadwater te controleren met een goede tester. Aan de hand van de resultaten van de test kun je de juiste chemicaliën toevoegen aan het water om de waarden in balans te houden.

Ook het plaatsen van een UV-sterilisator in de pompinstallatie van het zwembad is een goed idee: UV-straling doodt de virussen, bacteriën en schimmels in het water. Hierdoor blijft het water schoon en is er zelfs minder chloor nodig.

Een andere oorzaak van groen zwembadwater is een teveel aan cyaanzuur. Cyaanzuur is een stofje dat in gewone chloortabletten of chloorgranulaten zit en zorgt ervoor dat het vrije chloor niet wordt afgebroken door zonlicht. Een te hoge concentratie cyaanzuur kan gemakkelijk worden opgelost door (een deel van) het zwembadwater te verversen.

Algen verwijderen

Wanneer het kwaad al is geschied en de algen je zwembad al groen hebben gekleurd, dan moeten deze worden gedood en verwijderd. Het liefst begin je hier zo vroeg mogelijk aan, dus controleer de waarden van het zwembadwater direct wanneer je groene vlekjes begint te zien en stuur de waarden snel bij om te zorgen dat niet al het water een groene en glibberige drab wordt.

Door het doden en verwijderen van algen is een stappenplan nodig.

  1. Begin met het controleren van de waardes van het zwembadwater.
  2. De pH-waarde moet tussen de 7.2 en 7.6 liggen. Als dit niet het geval is, kun je dit bijsturen door pH plus of pH minus toe te voegen.
  3. De chloorwaarde kun je bijsturen door het doen van een shock behandeling. Hierbij wordt per 1000 liter water 1,8 gram chloorgranulaat toegevoegd, zodat het water op 10 ppm komt.
  4. Maak de algen los van de liner met een borstel.
  5. Laat de pomp 24 uur draaien, zodat het chloor goed door het water wordt gemend. Na deze 24 uur zou het water helder moeten zijn. Is dit niet het geval, dan kan het stappenplan nogmaals worden gevolgd.
  6. Test nogmaals de waarden van het water om zeker te zijn dat deze goed zijn.

Wanneer algen dood zijn worden ze wit. Wanneer het zwembadwater melkachtig wordt, betekent het dus dat de behandeling heeft gewerkt. Het is belangrijk om dan goed te blijven stofzuigen en de pomp te laten draaien, om alle dode algen te verwijderen.

Tip: Ben er op tijd bij en pak algen aan met onderstaande producten

Azalp

Geschreven door:

Azalp