Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

Het zwembad winter klaar maken

4 minuten

22 oktober 2021

Het zwembad winter klaar maken

Na een zonnige zomer waarin je (hopelijk) veel gebruik hebt kunnen maken van je zwembad, is het tijd om je zwembad winterklaar te maken. Het winterklaar maken van je zwembad is erg belangrijk, om slijtage of schade aan je zwembad te voorkomen en te zorgen dat je de volgende zomer weer zonder problemen van je zwembad gebruik kunt maken. In de volgende blog vertellen we je de vier algemene stappen die je moet doorlopen om je zwembad winterklaar te maken.

Stap 1: Begin met een schoon zwembad

De eerste stap van het winterklaar maken van je zwembad is natuurlijk het schoonmaken. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt.

Voor we beginnen aan het winterklaar maken van je zwembad, is het belangrijk je zwembad goed schoon te maken. Daarom hebben wij alle stappen voor je op een rijtje gezet:

 1. Haal al het vuil uit het water. Gebruik bijvoorbeeld een schepnet voor het grote vuil en gebruik een zwembadstofzuiger om ook al het kleine vuil, zoals zand en kleine bladeren, te verwijderen.
 2. Maak de zwembadfilter schoon. Doe dit volgens de gebruiksaanwijzing van jouw zwembadpomp.
 3. Controleer de pH-waarde en het chloorpeil en zorg dat deze op het juiste niveau zijn.
 4. Laat de filter minimaal 10 minuten terugspoelen.

Is al het vuil verdwenen en is het water in je zwembad helder? Mooi! Nu kun je aan de slag met de volgende stap: het verlagen van je waterpeil in het zwembad. Is het water nog niet helder? Herhaal dan de stappen van het schoonmaken totdat het water wel helder is.

Stap 2: Verlaag het waterpeil

Het verlagen van het waterpeil is essentieel om vorstschade aan belangrijke onderdelen, zoals de skimmers of inspuiters, te voorkomen. Voor het verlagen van het waterpeil kun je gebruik maken van een dompelpomp. Verlaag het waterpeil tot onder de inbouwdelen, maximaal 70cm onder het maaiveld. Maak vervolgens de rand schoon met een borstel en een speciale randreiniger.

Na het verlagen van het waterpeil kun je doorgaan naar de volgende stap: het zwembad vorstvrij maken.

Stap 3: Het vorstvrij maken van het zwembad

Leidingen kunnen bevriezen wanneer hier water in blijft staan en hierdoor kunnen scheuren in de leidingen ontstaan. Om bevriezing van leidingen te voorkomen, moeten de leidingen dus worden afgetapt. Het is belangrijk hiervoor de volgende stappen te volgen:

 1. Wanneer het waterpeil tot onder de inspuiters is gezakt, kun je de leidingen laten leeglopen. Dit kan door druk op de leidingen te zetten met de compressor. Wanneer de leidingen leeg zijn dienen de inspuiters afgedopt te worden met pluggen. De skimmers dienen afgesloten te worden met een gizzmo.
 2. Tap de pomp en het filter af door de aftappers open te zetten. Deze laat je na het aftappen open staan.
 3. Zet de filterketel open en verwijder de deksel.
 4. Heeft het zwembad een horizontale drukmeter? Draai deze dan los en laat ook deze leeglopen.
 5. Tap alle overige leidingen waar water in kan blijven staan af. Denk hierbij ook aan CV-leidingen en installaties voor zonne-energie. Laat alle aftappers open staan.
 6. Zorg dat alle apparatuur in een vorstvrije omgeving staat, zodat eventueel achtergebleven water in deze apparaten niet kan bevriezen en voor beschadigingen kan zorgen.

Stap 4: Bescherm de zwembadonderdelen

Om te voorkomen dat je zwembadonderdelen lijden onder de winterse omstandigheden, raden we aan de volgende onderdelen te gebruiken:

Gizzmo

Plaats een Gizzmo in de skimmers om vorstschade te voorkomen

Winterdrijver

Plaats winterdrijvers in je zwembad om te voorkomen dat ijsschotsen schade aan het zwembad kunnen toebrengen

Overwinteringsvloeistof

Gaat kalkaanslag tegen in de winter en zorgt ervoor dat het zwembadwater niet groen wordt. Zorgt voor de perfecte opstart in de lente.

Na het toevoegen van overwinteringsvloeistof rest nog een laatste stap: het afdekken van het zwembad. Ook hier zijn weer een aantal zaken om rekening mee te houden. Het winterzeil moet lichtdicht zijn, zodat zonlicht geen invloed heeft op de waarden van het water. Daarnaast moet het winterzeil stevig bevestigd en goed onder stapping staan en idealiter heeft het winterzeil RVS ogen en haken, om verroesting te voorkomen.

Hou verder rekening met..

 • Controleer in de winter tussentijds het waterniveau. Bij veel regen kan het water stijgen. Komt het water tot het niveau van je skimmers of inspuiters? Voer het overtollige water dan af met een dompelpomp.
 • Vriest het en is het water in het zwembad bevroren? Maak dit ijs nooit stuk! Dit kan je zwembad ernstig beschadigen. Het ijs zal vanzelf smelten wanneer de temperaturen stijgen.

Een tip van Azalp

Bewaar alle waterbehandelingsproducten op een droge en vorstvrije plaats.

Azalp

Geschreven door:

Azalp