Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

Vurenhout

2 minuten

15 februari 2022

Vurenhout

Veel van onze overkappingen, veranda's en carports zijn vervaardigd uit vurenhout. Vurenhout is afkomstig van de boom die wij vooral als Kerstboom kennen; de Fijnspar. Het is de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland en wordt niet alleen veel gebruikt voor tuintoepassingen, maar ook als constructiehout. Vurenhout is relatief goedkoop in aanschaf en door de zachtere structuur kan het op allerlei manieren gemakkelijk worden bewerkt. Waar bijvoorbeeld grenenhout een typische harsgeur heeft, is vurenhout nagenoeg geurloos. Vurenhout heeft een lichtgele kleur met een tekening en met noesten en kwasten.

Binnen vurenhout vind je veel kwaliteitsverschil, maar over het algemeen geldt: hoe noordelijker het gebied waar het hout groeide, hoe beter de kwaliteit. Door de lage temperaturen in het noorden, bijvoorbeeld Scandinavië, groeit het hout langzamer waardoor het uiteindelijk harder wordt. De kwaliteit van het hout is hierdoor beter dan van het hout dat bijvoorbeeld uit Zuid-Europa komt.

Doordat vurenhout een zachtere houtsoort is, is het niet geschikt om zonder behandeling buiten te plaatsen. Een goede beits (transparant of in kleur) zorgt ervoor dat het hout wordt beschermt.

Voordelen

  • Makkelijk te bewerken door de zachte structuur van het hout, dus gemakkelijk te zagen of te schaven.
  • Relatief goedkoop in aanschaf.

Nadelen

  • Kan niet onbehandeld buiten geplaatst worden, omdat het hout snel kan gaan rotten en schimmelen. Een juiste behandeling met een kwalitatieve beits zal dit tegengaan.
  • Harshoudende houtsoort, er kan dus hars uit het hout vloeien bij wat warmer weer.
Azalp

Geschreven door:

Azalp