Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

De zes stappen om je zwembad zomerklaar te maken

4 minuten

9 mei 2022

De zes stappen om je zwembad zomerklaar te maken

Bij de eerste zonnestralen popel je natuurlijk om gebruik te gaan maken van je zwembad. Om te genieten van een heerlijk schoon zwembad moet je wel eerst een aantal dingen doen!

In de volgende zes stappen leggen we je uit hoe je jouw zwembad zomerklaar maakt. Let wel op, ieder bad is uniek. Het kan dan ook dat het zomerklaar maken van je zwembad in jouw situatie iets afwijkt. Dit verschil zal vooral liggen in het apparatuur dat je hebt, dus raadpleeg dan de handleiding.

 1. Stap 1. Maak je zwembad schoon
 2. Stap 2. Werk het waterpeil van je zwembad bij
 3. Stap 3. Zet de zwembadtechniek weer aan
 4. Stap 4. Controleer de installatie op lekkages
 5. Stap 5. Zorg voor de juiste waterwaardes in je zwembad
 6. Stap 6. Nu ben je klaar om lekker te gaan zwemmen

Stap 1. Maak je zwembad schoon

Voordat je kan beginnen met het schoonmaken van het zwembad zelf, raden wij je aan eerst je winterzeil schoon te maken. Je kan het zeil op het zwembad laten liggen en het schoonspuiten met water wanneer het niet zo vies is. Als je genoeg ruimte hebt kun je ook het zeil eraf halen, spreiden over de grond, een waslijn of je heg en zo schoonmaken. Zo loopt het vuil en eventuele schoonmaakmiddelen niet in je zwembad.

Tip: Laat het winterzeil goed drogen voordat je het opbergt! Zo voorkom je dat er schimmels in groeien.

Nu ga je verder met het zwembad zelf. Haal drijvend vuil (denk aan bladeren, beestjes, etc.) uit het zwembad met een schepnet. De grotere spulletjes die zijn achtergebleven tijdens de winter die naar de bodem zijn gezakt kun je eruit vissen met bijvoorbeeld een dieptenet.

Daarnaast dien je alle pluggen uit de aansluitingen te verwijderen, denk hierbij aan de inspuiters en eventuele stofzuigeraansluitingen. Verder dien je ook (wanneer je deze gebruikt) de winterdrijvers te verwijderen.

Als laatste stappen reinig je de skimmers door ze uit de putjes te halen en schoon te spuiten. Een hogedrukspuit is hier enorm geschikt voor en het gaat ook nog eens super snel. De bijbehorende manden haal je ook uit de putjes en deze spoel je wederom schoon met water. Verwijder de vorstbeschermers (gizzmo’s) en de pluggen en reinig je op de liner viezigheid op de waterlijn.

Stap 2. Werk het waterpeil van je zwembad bij

Het kan voorkomen dat het waterpeil van je zwembad niet meer op peil is. Als dit het geval is bij jouw zwembad dan is het nodig het water tot de normale waterstand weer bij te vullen. Wij raden aan om hiervoor gebruik te maken van leidingwater. Opgeslagen regenwater kan natuurlijk ook, al ben je dan wel meer tijd kwijt om de waterwaardes weer op peil te krijgen.

Stap 3. Zet de zwembadtechniek weer aan

De volgende stappen volg je om je zwembadtechniek weer aan te zetten:

 • allereerst dien je alle 0-ringen weer terug te draaien op de koppelingen;
 • daarna draai je alle aftappluggen én de koppelingen van je zwembadpomp óf kraan weer vast;
 • vervolgens vul je je zandfilter zo ver mogelijk met water, daarna sluit je deze goed af;
 • wanneer je de voorfilter van je zwembadpomp hebt gevuld met water kan je de zeswegkraan aanzetten. Je zet de kraan dan op de stand “circuleren”;
 • vergeet niet alle kranen open te zetten, daarna kan je de zwembadpomp aanzetten;
 • na een tijdje zal de filterinstallatie weer normaal draaien (zoals die ook draait in het normale zwemseizoen), je zet de zeswegkraan dan op de normale filterstand. LET OP! verzet de

Stap 4. Controleer de installatie op lekkages

Je wilt natuurlijk niet dat de installatie van je zwembad zonder watertoevoer draait (dit komt ook niet ten goede voor de levensduur van je zwembadtechniek). Het is dan ook belangrijk om alle koppelingen en apparaten te controleren op lekkages.

Stap 5. Zorg voor de juiste waterwaardes in je zwembad

Wanneer je bovengenoemde stappen allemaal hebt doorlopen en ook hebt gecontroleerd kan je aan de slag met de waterwaardes van je zwembad. Deze dienen op orde te zijn voordat je überhaupt je eerste duik kan nemen. De ideale pH-waarde van je zwembad water ligt tussen de 7,2 en 7,6. Hier kom je achter door test strips te gebruiken. Wanneer je getest hebt en de waarde ligt onder 7,2 dan moet je pH+ gebruiken. Ligt de waarde boven 7,6 dan moet je juist pH- gebruiken. Deze producten zorgen er dus voor dat de balans in het water terugkeert.

Stap 6. Nu ben je klaar om lekker te gaan zwemmen

Wanneer je stap één tot en met vijf hebt doorlopen is je zwembad bíjna klaar om erin te duiken. Stap zes bevat de finishing touches. We raden je aan om de zwembadpomp enkele dagen vóórdat je wilt gaan zwemmen, maar nádat je stap één tot en met vijf hebt uitgevoerd, te laten draaien. Dit zorgt ervoor dat de desinfecterende middelen om je waterwaardes op orde te krijgen de tijd krijgen om goed te werken.

Test op voorhand (voordat je echt gaat zwemmen) het water bijvoorbeeld eerst met een teststrip, is dan alles in orde? Dan wensen we je heel veel zwemplezier!

Azalp

Geschreven door:

Azalp