Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

Wat is en hoe werkt zoutelektrolyse?

3 minuten

1 juni 2022

Wat is en hoe werkt zoutelektrolyse?

Bij het desinfecteren van zwembadwater wordt vaak gedacht aan chemische middelen. Zulke schoonmaakmiddelen hebben zo hun eigen voor- en nadelen die je zwemplezier kunnen beïnvloeden. Gelukkig is er voor ieder wat wils, dus ook voor jou als je liever je zwemwater op een natuurlijke manier wilt reinigen. Een zoutwatersysteem biedt een natuurlijkere manier van je zwembadwater desinfecteren middels zoutelektrolyse.

 1. De voordelen van zoutelektrolyse
 2. De nadelen van zoutelektrolyse
 3. Een zoutelektrolyse installatie kopen

Wat is een zoutwatersysteem?

Een zoutwatersysteem in je zwembad staat niet gelijk aan zout zwemwater zoals in de zee. Dit systeem staat misschien beter bekend als “chloorgenerator”. Het zout dat gebruikt wordt is zwembadzout en is compleet natuurlijk. Zeewater bevat 40 gram zout per liter en is doorgaans tien keer zo zout dan het water in een zoutwatersysteem. Het zout wordt dankzij het systeem omgezet in koperionen en een laag gehalte natuurlijk chloor. Wat overblijft in het water is een laag gehalte chloor wat zo laag is dat je het niet zult merken. Geen irritaties meer aan de ogen en luchtwegen!

De werking van zoutelektrolyse

In scheikundige termen staat zout ook wel bekend als natriumchloride. Een zoutelektrolyse installatie stuurt een minimale hoeveelheid stroom door het water wat ervoor zorgt dat het natrium gescheiden wordt van het chloride. Het chloride doodt de bacteriën in het water en houdt het water helder. Wanneer de chloride uitgewerkt is, bindt het zich weer aan het natrium en kan weer opnieuw gescheiden worden en begint het proces opnieuw. Het heeft dus een heel duurzame cyclus, want zout verdampt niet.

De voordelen van zoutelektrolyse

 • Geen jeuk, brandende ogen, gevoelige oren en huid zoals bij chemisch chloor

 • Geen verkleurde zwemkleding

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

 • Zoutelektrolyse gaat vanzelf door, dus je hebt er geen omkijken naar

  De nadelen van zoutelektrolyse

  Het aanschaffen van een zoutelektrolyse installatie kan intimiderend overkomen vanwege de hogere kosten. Je moet het echter zien als investering, omdat je na de aanschaf er haast geen kosten aan overhoudt. Zo hoef je bijvoorbeeld geen chloortabletten of andere chloormiddelen meer aan te schaffen en zijn er nagenoeg geen onderhoudskosten.

  Het proces van zoutelektrolyse kan tot roest leiden op metalen en stalen onderdelen van je zwembad, zoals bijvoorbeeld op je ladder. Om dit te voorkomen moet de elektrolyse geneutraliseerd worden door elk metaal onderdeel onder water niveau te aarden. Dit kun je het beste door professionele technici laten doen.

  Zout heeft invloed op pH-waarden, dus ook op de pH-waarden in je zwembadwater. Dit moet in de gaten gehouden worden zodat het peil altijd tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Als je een regelmatige zwemmer bent kun je dit peil het beste één keer per week testen. Voor meer informatie over pH-waarden lees dan deze blog.

  Een zoutelektrolyse installatie kopen

  Zoals je hierboven gelezen hebt, kent een elektrolyse apparaat veel voordelen en is één van de nadelen ook om te denken naar een groot voordeel: het bespaart je uiteindelijk geld én tijd. Wij zijn ook voorstander van minder chemicaliën door gebruik te maken van natuurlijke middelen. We raden dan ook aan zo’n systeem aan te schaffen om je zwemplezier te vergroten!

  Azalp

  Geschreven door:

  Azalp