Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak

Welke keuzes zijn er in saunaverwarming?

7 minuten

15 februari 2022

Welke keuzes zijn er in saunaverwarming?

Je bent van plan een sauna aan te schaffen? Heerlijk, het wellness-gevoel gewoon bij je thuis! Of je nu een buiten of binnen een sauna gaat plaatsen, het belangrijkste onderdeel is toch wel de saunaverwarming. Er is ontzettend veel keus binnen de verwarming van een sauna. In deze blog gaan we je uitleggen wat de mogelijkheden zijn en waar je aan moet denken.

Om de sauna te verwarmen heb je keuze uit drie varianten kachels: traditioneel hout gestookt, combi en infrarood met verschillende uitvoeringen binnen hun eigen categorie. Een traditionele saunakachel verwarmt door de stenen die op de hittegeleiding liggen en die stenen verwarmen de lucht met een lage luchtvochtigheid. Een combi-kachel heeft én stenen én een waterreservoir. Bij verwarming van het water, wordt ook de hitte afgegeven in de lucht en geeft dit een hoge luchtvochtigheid. De derde variant, de infraroodverwarming, gebruikt stralers om het lichaam te verwarmen en tast de luchtvochtigheid niet aan. Infraroodverwarming kun je ook in een sauna plaatsen waar een traditionele of combi-kachel ook aanwezig is, maar deze mogen niet tegelijkertijd gebruikt worden!

We lopen er per sauna verwarming uitgebreid doorheen.

 1. Een traditionele hout gestookte saunakachel
 2. Elektrische saunakachel
 3. Combi-kachel sauna
 4. Hout-gestookte saunakachel
 5. Infrarood verwarming voor sauna
 6. Full Spectrum stralers
 7. Carbon stralers
 8. Plaatstralers, keramische stralers en incoloy stralers

Een traditionele hout gestookte saunakachel

Finland staat bekend om hun saunagebruik en zij zitten voornamelijk in sauna’s die verwarmd worden door een traditionele, hout gestookte kachel. Deze kachel kan zowel door elektriciteit als door hout zijn warmte verkrijgen. In beide gevallen wordt het verwarmingselement in de sauna verwarmd, die weer de stenen bovenop verwarmen. Met een kachel sauna blijft de luchtvochtigheid laag, maar die kan je verhogen door rustig water op de stenen te gieten. Je kan het water ook verrijken met een saunageur, zoals dennenlucht of eucalyptus. Zo’n heerlijke geur laat je helemaal geloven dat je in een spa zit!

 • Snelle opwarmtijd

 • Hout stoken is goedkoper dan elektrisch verwarmen

 • Je moet het stoken van hout even onder de knie krijgen, zodat je iedere keer je favoriete temperatuur kan instellen

Elektrische saunakachel

Een elektrische saunakachel is vooral ontzettend gebruiksvriendelijk. Je kunt zelf de temperatuur instellen en na ca. 40-60 minuten heeft de sauna deze temperatuur bereikt. Hiervoor hoef je geen moeite te doen, de kachel houdt de saunaruimte zelf op de gewenste temperatuur. Het nadeel van elektrische saunakachels is dat bijna al deze kachels krachtstroom nodig hebben. Krachtstroom is een type elektriciteitsaansluiting van meer vermogen dan bij een standaard aansluiting. Als dit niet aanwezig is in de meterkast, kan dit behoorlijk wat extra kosten met zich meebrengen: de meterkast zal aangepast moeten worden en de stroom moet naar de plek van de sauna gelegd worden.

De stroom die uit krachtstroom komt is hetzelfde, maar er komt meer stroom uit dan bij een normaal stopcontact. In plaats van 1x 230V komt er in 3 fase 230V uit. Deze lopen niet gelijk waardoor er tussen de fase 400V wordt gemeten. Deze upgrade is voor de meeste saunakachels nodig, met 230V kan de ruimte vaak niet heet genoeg worden gestookt. Uiteraard zijn de externe factoren hierbij ook belangrijk, zoals: hoeveel glas zit er in de sauna? Hoe warm is de ruimte waar de sauna komt te staan (bij een binnen sauna)? Hoe dik/hoe geïsoleerd zijn de wanden/vloer en plafond (bij een buitensauna).

Een elektrische saunakachel is geschikt voor zowel kleinere als grotere sauna's, omdat er zoveel mogelijkheden en keuzes in zijn. Je kunt kiezen voor een kleine kachel van 6 kW, maar ook voor een grotere en zwaardere kachel van bijvoorbeeld 12 kW.

 • Je kan de temperatuur op de graden af precies instellen

 • Is geschikt voor iedere soort sauna

 • Meeste elektrische saunakachels hebben krachtstroom nodig

Combi-kachel sauna

Zoals hierboven al kort uitgelegd, de combi-kachel komt voor een groot gedeelte overeen met de standaard elektrische saunakachel. Het grote voordeel van deze kachel is dat je kunt kiezen voor het gebruik als een traditionele saunakachel met een hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid, of voor een lage temperatuur met een hoge luchtvochtigheid en je hiermee kunt afwisselen.

Voor- en nadelen combi-kachel sauna

 • Gemak van een elektrische kachel en de voordelen van een stoomfunctie

 • Je hebt de juiste elektrische aansluiting nodig

 • Het opwarmen kan even duren

Hout-gestookte saunakachel

Een andere mogelijkheid voor een saunakachel is een hout gestookte saunakachel. Over het algemeen wordt deze soort kachel het meest gebruikt voor buitensauna's. Het gebruik als binnen sauna is alleen mogelijk als er een schoorsteen naar buiten gevoerd wordt.

Het woord zegt het al, een hout gestookte kachel is een kachel die je zelf opstookt met hout om de warmte te creëren. Ook deze kachels zijn voorzien van saunastenen waar water op gegoten kan worden.

Een hout gestookte sauna geeft een andere ervaring dan een elektrische kachel. Er moet wat werk worden verricht in het aansteken van de kachel, het vuur moet worden opgestookt om de hitte te creëren. Een exacte temperatuur is lastig vast te houden, maar hiervoor zul je steeds meer gevoel krijgen. Er hoeven geen aanpassingen gedaan te worden aan elektra, het is alleen belangrijk om goed droog hout te hebben om de sauna te gebruiken. Dit soort sauna vergt daarom meer voorbereiding.

Hout gestookte saunakachels zijn vaak wat groter van formaat en daarom iets minder geschikt voor kleine sauna's. Er moet rekening gehouden worden met de veiligheidsafstanden in verband met brandgevaar. Ons advies is dan ook altijd om dit te overleggen met een van onze specialisten. Ook een beschermmantel voor de wand en beschermplaat voor de vloer zijn zeker te adviseren.

Voor- en nadelen hout-gestookte saunakachel

 • Kost minder energie, want er is geen stroom verbonden

 • Je kunt het lekker laten ruiken door een Spa geur toe te voegen aan het water

 • Lastig om een vaste temperatuur vast te houden

 • Je hebt droog hout nodig en een goede afvoer van de rook

Infrarood verwarming voor sauna

Heb je vaak last van je rug, nek of vind je het heerlijk om in de sauna te herstellen na het sporten? Dan is misschien de beste keuze voor jou om infraroodlampen in jouw sauna te plaatsen.

De infraroodlampen in onze collectie werken allemaal op 230V en zijn daarom allemaal aan te sluiten op normale elektriciteitsnetwerken. Je kunt hier een stekker aan maken, maar voor meer functionaliteit kun je de stralers ook aansluiten op een externe besturing.

Wij hebben een aantal verschillende infraroodstralers in het assortiment. Welke past het beste bij jouw behoeften? Het grootste verschil zit in de werking. De werking wordt bepaald door de indringingsdiepte, oftewel door welke straling er geproduceerd wordt en hoe diep het door je huid dringt. Hieronder lichten we ze een voor een uit.

Voor- en nadelen infrarood sauna

 • Goed voor je spieren

 • Je voelt de warmte direct bij het aanzetten en er is dus geen opwarmtijd!

 • Geeft niet dezelfde hitte qua temperatuur als een kachel

Full Spectrum stralers

Bij Infrarood verwarming spreekt men over korte, middellange- of lange golf. Een korte golf dringt het diepste in het lichaam door, de lange golf dringt het minst diep door. Alleen maar korte golf is niet gezond voor een lichaam en je mag er maximaal 15 minuten onder zitten. Hier is een alternatief op bedacht: Full Spectrum stralers. Dit heeft over het algemeen 20% korte golf en de rest een mix van middellange- en lange stralers. Dit is de meest gebruikte lamp, omdat hij het diepste in de huid dringt en daardoor het meeste werking heeft op bijvoorbeeld vermoeide of pijnlijke spieren.

Een Full Spectrum straler heeft ook verlichting in de lamp zitten waardoor jouw Azalp sauna ook direct prettig verlicht is en een aangename sfeer uitstraalt. Daarnaast is de lamp direct warm en klaar voor gebruik.

Let op dat je de juist filters gebruikt voor de infraroodlampen als je deze gebruikt in combinatie met een (combi-) saunakachel. Robax filters beschermen de Full Spectrum infraroodlampen tegen de hitte en het vocht van de saunakachel. Deze filters bestaan alleen voor Full Spectrum stralers.

Voor- en nadelen full spectrum stralers

 • Langer genieten van infrarood

 • Hoger prijssegment

Carbon stralers

Deze stralers hebben een verwarmingsspiraal gemaakt van pure koolstof welke vacuüm zit in een heldere buis van kwarts. Carbonstralers zitten voor een deel in het bereik van middellange golf (10-25%) en de rest is lange golf.

 • Bij Azalp hebben we verschillende Carbon stralers in ons assortiment, de keuze die je maakt is afhankelijk van de plek waar je de straler plaatst:
 • ES stralers, deze zijn geschikt om in de hoek te plaatsen
 • VWS stralers, deze zijn geschikt om in de voorwand te plaatsen
 • RS stralers, dit zijn rug stralers.

Voor- en nadelen carbon stralers sauna verwarming

 • Speciaal ontwikkeld tegen spier- en gewrichtspijnen

 • Snelle opwarmtijd

 • Je kan het op een normaal 220V stopcontact aansluiten

 • Vrij hoge aanschaf prijs

Plaatstralers, keramische stralers en incoloy stralers

De plaatstralers zien er vaak wat anders uit dan standaard. Zoals het woord al zegt: dit zijn platen die warmte uitstralen. Het grote voordeel is dat er een groter oppervlakte is waar de warmte vandaan komt en dus een groter deel van het lichaam verwarmd wordt. Plaatstralers hebben een opwarmtijd, deze zijn niet direct te gebruiken. De oppervlaktetemperatuur van dit soort stralers is maximaal 75°C, waardoor er geen middellange en korte golven afgegeven kunnen worden. Deze straling dringt dus minder diep door in de huid.

Net als de Keramische stralers behoren Incoloy stralers tot de lange golf stralers. De opbouw is redelijk gelijk aan Keramische stralers. Dit zijn buizen gemaakt van Incoloy, een nickel-chroom-ijzer legering. Deze zijn gevuld met een zandachtig materiaal. Binnenin en rondom deze spiraalweerstand zit magnesiumoxide die onder druk wordt samengeperst. Het verschil met Keramische stralers is dat deze stralers gebogen kunnen worden in verschillende vormen om met lengte en temperatuur te spelen.

Azalp

Geschreven door:

Azalp