Bekijk hier al onze deals!
Trustpilot
Maak een afspraak
Sauna Houtkachel

Subcategorie


Sauna Houtkachel

(22)

Bevestiging


Merk


Prijs


Selecteer de minimale en maximale prijs

€ 303,-

€ 2.404,-

Sauna Houtkachels

Een andere mogelijkheid voor een saunakachel is een hout gestookte saunakachel, simpelweg houtkachel genoemd. Een houtkachel geeft een traditionele saunabeleving en kan – door de aangename geur van hout en door het knisperende vuur – voor nog meer ontspanning zorgen. Dit soort kachels geeft een natuurlijke warmte af en voelt daardoor erg prettig aan.

1 - 22 van 22 artikelen

Producten per pagina

Sorteer op

Harvia Houtkachel M3 (WKM3)

Harvia Houtkachel M3 (WKM3)

Zwart

Robuust gietijzeren kacheldeur

Montage aan de wand

39 x 43 x 71 cm

€ 674,-


Houtkachels gebruik je in de regel enkel bij buitensauna’s.

Hoe werkt een houtkachel voor een sauna?

Het woord zegt het al, dit is een kachel die je zelf opstookt om de warmte te creëren. Ook deze kachels zijn voorzien van saunastenen waar je water op kan gooien. Een hout gestookte sauna geeft een net wat andere ervaring dan een elektrische kachel. Je moet wel wat werk steken in het aansteken van de kachel, je moet zelf het vuur opstoken om de hitte te creëren. Een exacte temperatuur is lastig vast te houden, maar je krijgt daar na een aantal keer steeds meer gevoel voor. Je hoeft geen aanpassingen aan je elektra te doen, alleen moet je altijd wel goed droog hout hebben om de sauna te gebruiken. Het vergt meer voorbereiding.

Hout gestookte saunakachels zijn vaak wat groter van formaat, daarom iets minder geschikt voor de echt kleine sauna’s. Je moet rekening houden met de veiligheidsafstanden in verband met brandgevaar. Ons advies is dan ook altijd om dit te overleggen met een van onze specialisten. Ook een beschermmantel voor de wand en beschermplaat voor de vloer zijn zeker te adviseren.

De aanbevolen accessoires voor een houtkachel

Er zijn naast de houtkachel nog een aantal zaken belangrijk. Je hebt een kachelpijp nodig om de rook uit de saunakachel naar buiten af te voeren, net als bij een gewone houtkachel. Wij verkopen alleen houtkachels van Harvia, en daar is een universele kachelpijp voor. De totaal lengte van deze kachelpijp is 250 cm (waarvan 150 cm geïsoleerd en 100 cm niet geïsoleerd voor in de sauna). Inclusief regenkap en dakdoorvoer. Bij de dakdoorvoer is het belangrijk dat je erop let wat voor dakvorm de sauna heeft, de dakdoorvoer die ervoor zorgt dat het gat in het dak goed wordt afgedicht verschilt namelijk bij een plat dak en bij een zadeldak.

Naast een kachelpijp is een beschermmantel een onmisbaar accessoire, deze metalen behuizing plaats je om de kachel heen om de veiligheidsafstanden te verkleinen. De omkasting is gemaakt van een aluminium- en zinkgecoate stalen plaat. Deze plaat wordt niet warmer dan 80 graden, bij normaal gebruik, en kan dus al op 50 mm afstand van brandbare materialen worden gemonteerd.

Omdat bij ons alle sauna’s niet alleen houten wanden, maar ook een houten vloer hebben is een vloerplaat ook geen overbodige luxe. Deze doet exact hetzelfde als de beschermmantel, maar dan voor de vloer.

Als laatste heb je nog de saunastenen nodig en dan ben je compleet.