Tips
Een blokhut onderhouden
5 minuten
15 februari 2022
Een tuinhuis is een grote investering, dus wil je er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Er zijn een aantal zaken die hierbij kunnen helpen. Een belangrijk onderdeel van het verlengen van de levensduur van een tuinhuis is het juist onderhouden hiervan. Wat het juiste onderhoud is, lichten wij graag toe in deze blog.
Laten we beginnen met het behandelen van het hout. Wanneer je dit zelf doet, is de meest voor de hand liggende optie verven of beitsen. Azalp maakt gebruik van verf en beits van Koopmans. Wanneer je kiest voor beits, beiden wij twee verschillende opties: dekkende beits en transparante beits.
Dekkende Beits
Perkoleum Dekkend Hoogglans / Zijdeglans is een oplosmiddelarme, dekkende verfbeits voor afwerking van vrijwel alle houtsoorten. Deze beits is buiten toepasbaar als één-pot-systeem op alle houten objecten, van blokhutten tot dakoverstekken en van stallen tot overkappingen. Éen-pot-systeem houdt in dat deze beits gebruikt kan worden als eerste en tweede laag en als afwerklaag. Voor de optimale bescherming wordt het aangeraden om tenminste drie lagen aan te brengen.
Transparante beits
Perkoleum Transparant Hoogglans / Zijdeglans is een oplosmiddelarme, transparante verfbeits voor afwerking van vrijwel alle houtsoorten. Ook deze beits is buiten toepasbaar als één-pot-systeem op alle houten objecten. Één-pot-systeem houdt in dat deze beits gebruikt kan worden als eerste en tweede laag en als afwerklaag. Voor de optimale bescherming wordt het aangeraden om tenminste drie lagen aan te brengen.
Natuurlijk heeft Koopmans zelf ook tips over hoe een tuinhuis het beste geverfd kan worden. Zij delen de nodige informatie voor het gebruik van hun verf en beits voor een optimale dekking en bescherming van het hout.
Afwerking van een blokhut
Het op de juiste manier afwerken van een nieuwe blokhut zorgt niet alleen voor een langdurig behoud, maar ook voor een eenvoudiger onderhoud gedurende de jaren. Met name de juiste behandeling voorafgaand aan het aanbrengen van de eindlagen zorgt voor een lange levensduur van de verf of beits en een verminderde kans op houtrot, scheuren in het hout en bladderen van de verflaag.
Fundering
De delen van de fundering die blijvend in contact komen met de ondergrond, zullen door optrekkend vocht langdurig nat blijven. Wanneer deze funderingsbalken op het contactvlak met de ondergrond niet beschermd worden, zal dit resulteren in het ontstaan van schimmel of houtrot. Daarom wordt door Koopmans aangeraden om alle delen die blijvend in contact staan met de ondergrond altijd vooraf te behandelen met Koopmans Hout & Bielzenzwart (niet verkrijgbaar bij Azalp).
Voorbehandelen blokhutten (optioneel)
Het voorbehandelen van de blokhutdelen, voorafgaand aan het monteren, zal de levensduur aanzienlijk verlengen. Met name de groef/veer verbinding en de ingezaagde hoekverbindingen van de blokhutdelen kunnen veel water opnemen en daardoor langdurig nat blijven. Dit geldt ook voor de kopse kanten van de afzonderlijke blokhutdelen en zal leiden tot het ontstaan van schimmel en houtrot. Voorafgaand aan het monteren van de blokhut raadt Koopmans daarom aan om alle delen, met name de verbindingen en kopse kanten, te behandelen met Impregneerolie UV.
Laagdikte
Voor een optimale bescherming van het hout is de dikte van de afwerklagen zeer belangrijk. Hoe dunner een verlaag wordt aangebracht, hoe minder bescherming deze laag zal geven tegen weersinvloeden en UV straling van de zon. Ook speelt het aantal aangebrachte lagen, de manier waarop de verf wordt aangebracht, met een kwast of met een roller, en het type roller een belangrijke rol. Het is niet mogelijk een voldoende laagdikte aan te brengen met een schuimroller, gebruik daarom altijd een vachtroller of beitsroller. Dekkende beits heeft minimaal twee lagen nodig en een transparante beits minimaal drie.
Verder onderhoud van je tuinhuis
Het is belangrijk om het beits-/schilderwerk van je tuinhuis jaarlijks goed te controleren. Zo kun je kleine beschadigingen op tijd bijwerken en voorkom je dat heel het tuinhuis opnieuw gebeitst of geschilderd moet worden.
Wat is de optimale manier om een tuinhuis te onderhouden?
Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:
- Controleer de regenafvoerpijp in de winter op vorstschade en maak alle goten schoon (vooral in de herfst is dit belangrijk, vanwege vallende bladeren). Op die manier zorg je ervoor dat het water kan worden afgevoerd en is de kans kleiner dat er lekkages in het tuinhuis ontstaan door verstoppingen;
- Reinig het beits-/schilderwerk met water en eventueel een klein scheutje sop en verwijder algen, mos, vuil en onkruid. Wanneer dit af en toe gedaan wordt zal het beits-/ schilderwerk een stuk langer meegaan;
- Controleer zo nu en dan het beits-/schilderwerk op barsten en scheuren. Met name delen die in contact staan met de grond, zoals bijvoorbeeld onderdorpels en funderingsbalken, dienen goed gecontroleerd te worden. Dit zijn namelijk de delen van het tuinhuis die snel last krijgen van vocht. Werk waar nodig bij met verf of beits;
- Controleer of het beits-/schilderwerk poeder of krijt afgeeft, door met de hand over het oppervlak te wrijven. Is dit het geval, dan is het van belang om het beits-/schilderwerk schoon te maken en een nieuwe laag aan te brengen;
- Controleer de kit tussen het raam en het kozijn aan de binnen- en buitenkant. Als er ruimte tussen zit zou er water kunnen binnendringen. In dat geval dient de kit opnieuw aangebracht te worden;
- Controleer alle bewegende delen, zoals ramen en deuren, of deze nog goed openen. Klemmen zou het schilderwerk van je tuinhuis kunnen beschadigen, waardoor het hout niet meer beschermd is en er op termijn houtrot kan ontstaan.
Geschreven door:
Azalp