Wat is...
Dakbedekking
6 minuten
15 februari 2022
Het is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak van een blokhut, tuinhuis, overkapping of sauna compleet waterdicht is. Dit doe je door een goede kwaliteit dakbedekking aan te brengen op je constructie. Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor alle soorten daken met verscheidene eigenschappen. Azalp heeft een aantal verschillende soorten dakbedekking in het assortiment. In deze blog vertellen wij welke dakbedekkingen dit zijn en geven we advies over waar je op moet letten bij het kiezen van de soort die bij jouw buitenverblijf past!
EPDM dakbedekking
Je vraagt je mogelijk meteen af wat EPDM dakbedekking is en waar het voor staat. EPDM is een synthetisch rubber dat staat voor Ethyleen - Propyleen - Dieen Monomeer. Het heeft een zeer hoge elasticiteit en is niet gevoelig voor Uv-straling of zure regen, waardoor het een enorm lange levensduur heeft. EPDM is verkrijgbaar in grote oppervlaktes, waardoor zelfs vrij grote daken met één stuk bedekt kunnen worden en er niet met stroken gewerkt hoeft te worden, wat de kans op lekkages minimaliseert. Daarnaast kan er gewoon overheen gelopen worden en is het vrij eenvoudig om zelf te monteren.
Montage EPDM
Het EPDM dient met speciale EPDM-lijm op de houten dak planken te worden gelijmd. Het EPDM dient aan de randen over de boeidelen heen te vallen om vervolgens afgewerkt te worden met een aluminium daklijst. Dit heeft een hoekprofiel dat bovenop het boeideel gemonteerd wordt en door het EPDM heen vastgeschroefd moet worden. Het is mogelijk om het EPDM een stukje door te laten lopen in de dakgoot, zodat er een waterdichte overgang ontstaat. Zijn het EPDM en de daklijsten gemonteerd, dan kan het overtollige EPDM aan de onderzijde van de daklijst afgesneden worden.
Onduvilla dakbedekking
Onduvilla dakpanelementen zijn gemaakt van bitumen en hebben het uiterlijk van dakpannen. Het zijn volledig waterdichte elementen die eenvoudig te monteren zijn, doordat de speciale groeven als richtpunt dienen voor een correcte overlapping. Onduvilla dakpanelementen vereisen niet veel onderhoud en zijn bestendig tegen vorst, schimmel en Uv-straling.
Montage Onduvilla
De maximale overstek van de Onduvilla dakpanelementen boven de goot is 5cm. Hier kan eventueel een touwtje worden gespannen om te zorgen dat de dakpanelementen recht worden geplaatst.
Begin met het vaststellen van de overheersende windrichting bij jou buiten. De meest voorkomende windrichting in Nederland komt vanuit het zuidwesten. Monteer de dakpanelementen tegen deze overheersende windrichting in. Dit is geïllustreerd op onderstaande afbeelding, waarbij de overheersende windrichting van links komt. De elementen dienen in dit geval aan de rechterkant te overlappen, zodat de wind minder kans heeft om onder de dakpanelementen te komen. Door met de windrichting rekening te houden voorkom je schade.
Bij het plaatsen van Onduvilla dakpanelementen begin je met een half element, hierdoor voorkom je dat de naad in één lijn loopt. De markeringen op deze elementen geven de correcte overlapping van 8cm aan die zorgen voor een waterdichte afdichting. De elementen kunnen eenvoudig op maat worden gemaakt met een zaag of mes. Zo kunnen ook gemakkelijk schuine hoeken worden gemaakt.
De Onduvilla dakpanelementen dienen bevestigd te worden met Onduvilla-schroeven. Deze komen in dezelfde kleur als de platen, zodat ze niet opvallen en samen een mooi geheel vormen. De elementen worden vastgeschroefd op de golven, tussen de twee markeringen in. De bovenste platen dienen zo dicht mogelijk bij de nok te worden gemonteerd, om ook hier een waterdichte afsluiting te maken. Als laatste worden op de nok de nokstukken gemonteerd, om het geheel af te werken. Sommige modellen hebben de mogelijkheid om langs de schuine zijden van het dak windveren te plaatsen als afwerking. Een windveer zorgt ervoor dat wind en regen niet onder de dakbedekking kunnen komen. Ook is het een mooie afwerking van de rand van je dakbedekking.
Shingles als dakbedekking
Shingles worden ook wel bitumineuze dakleien genoemd. Ze bestaan uit een met bitumen geïmpregneerde laag van glasvlies, die aan beide zijden bedekt is met bitumen. Deze laag van bitumen zorgt voor de waterbestendigheid van de dakbedekking. Aan de bovenkant is iedere shingle voorzien van een beschermlaag van gekleurde granulaten/korrels. Dakshingles kunnen op alle hellende daken worden geplaatst. Het is wel belangrijk te letten op de hellingshoek van het dak. Wanneer de hellingshoek onder de 15° ligt, is het te adviseren om eerst een waterdichte laag te plaatsen, bijvoorbeeld van EPDM.
Een groot voordeel van shingles is dat ze lichter in gewicht zijn dan bijvoorbeeld dakpannen, en dus geschikt zijn om op een overkapping, blokhut, sauna of ander buitenverblijf te plaatsen. Daarnaast kunnen shingles goed tegen temperatuurverschillen. Door de gekleurde granulaten kan de kleur helemaal worden aangepast naar eigen smaak. De bovenste laag is Uv-bestendig, waardoor de shingles hun kleur en vorm blijven behouden.
Montage van shingles
Begin met het creëren van een starterstrip. Dit is een shingle waarvan de tabs/flappen over de gehele lengte zijn weggesneden. Spijker de starterstrip op de rand van het dak en laat zes tot tien millimeter uitsteken. Let op: de spijkers dienen recht geplaatst te worden en niet te ver van de shingle. Dit kan de shingle beschadigen. Spijker daarna een hele shingle over de starterstrip heen, waarbij de onderkant van beide strips gelijk liggen.
De shingles dienen diagonaal te worden bevestigd, om ervoor te zorgen dat de naden van de shingles die boven elkaar liggen niet doorlopen. Dit wordt ook wel halfsteens verband genoemd. Zo wordt van de onderste shingle niets afgesneden, van de shingle daarboven een halve tab, van de derde shingle een hele tab, van de vierde shingle anderhalve tab, etc. Dit is uitgelegd in onderstaande afbeelding. Na deze eerste diagonale laag ga je verder met complete shingles, die strak tegen de eerdere gelegde lijn aangelegd worden.
Bovenaan de nok worden nokshingles geplaatst, die je zelf uit een normale shingle snijdt. De tabs dienen losgemaakt te worden door het snijden van driehoeken tot aan de inkeping, zoals te zien is op de afbeelding. Buig deze shingles/tabs vóór het monteren, om te voorkomen dat ze gaan scheuren. Begin met monteren aan de overheersende windzijde.
Op een shingle zitten op de tabs kleefpunten die onder de invloed van de zon zelf gaan verlijmen met elkaar, zodat het één geheel wordt. In koudere seizoenen kan het gebeuren dat deze lijm niet opwarmt en de shingles daardoor niet vanzelf verlijmen. In dat geval is het verstandig om extra lijm te gebruiken om de shingles te monteren.
Waarom kun je geen shingles op een plat dak monteren?
Shingles worden in losse vellen op het dak van het tuinhuis gespijkerd en sluiten niet volledig af wanneer het dak een hellingshoek van minder dan 15° heeft. Wind en regen hebben dan meer kans om onder deze dakbedekking te komen en zo de houten dak planken nat te maken. Dit kan vervolgens voor vochtplekken en schimmel zorgen. Wil je echt heel graag shingles op een plat dak, zorg dan minimaal voor een watervaste laag tussen de shingles en de houten planken, bijvoorbeeld met EPDM.
Geschreven door:
Azalp