How To
De juiste waterwaardes voor je zwembad
6 minuten
13 mei 2022
Een juiste waterbalans in je zwembad zorgt ervoor dat je veilig kan zwemmen. Er zijn namelijk verschillende factoren die het water kunnen beïnvloeden qua hygiëne en dus ook je eigen veiligheid. De waterbalans is opgebouwd uit pH-waarde, chloorwaarde, alkaliteit en de hardheid van het water. Hierdoor kan het bereiken van de juiste waterwaardes best een uitdaging zijn, want de diverse soorten waardes zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Hierdoor kan er snel een soort van “jojo-effect” ontstaan.
In deze blog lees je hoe je zelf de waterwaardes van je zwembad kan controleren én hoe je de waterwaardes op peil brengt en in balans houdt.
- Hoe is de waterbalans in je zwembad opgebouwd?
- Hoe vaak moet je je zwembadwater controleren?
- Wist je dit over pH-waarde?
- De pH-waarden van je zwembadwater
- Zwembad pH toevoegen aan je zwembadwater
- Het chloorpeil van je zwembadwater
- Drie belangrijke punten over chloor
- Zwembad chloor en chloortabletten: doodt bacteriën effectief
- De alkaliteit van je zwembadwater
- Hardheid van je zwemwater: calciumhardheid en kalkevenwicht
Hoe is de waterbalans in je zwembad opgebouwd?
Blijkt er iets niet te kloppen met je waterbalans, dan moet je aan de slag om dit op peil te krijgen. De eerste stap die je moet zetten is kijken welke van de waarden buiten zijn norm loopt. Voor het bereiken van de juiste balans in je zwemwater dien je met de volgende waarden rekening te houden:
-
pH-waarde
-
chloorwaarde
-
alkaliteit (TAC)
-
hardheid van het water: calciumhardheid en kalkevenwicht
Alkaliteit is hetzelfde als alkaliniteit, beide termen ben je tijdens je online zoektocht geheid tegengekomen. In deze blog schrijven wij alkaliteit.
Omdat een zwembad vaak in de buitenlucht staat, heeft het ook vaak te maken met invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan regen, onweersbuien, schommelende temperaturen, blaadjes en insecten. Al deze zaken kunnen in meer of mindere mate binnen korte tijd de kwaliteit van je zwemwater beïnvloeden.
Hoe vaak moet je je zwembadwater controleren?
Bij weinig gebruik van je zwembad is één keer per week testen voldoende. Gebruik je je zwembad meer dan twee dagen per week, test dan twee á drie keer per week. Het testen van de waarden doe je met teststrips. Zorg ervoor dat je de verschillende waarden test!
Wist je dit over pH-waarde?
- De ideale waarde ligt tussen 7,2 en 7,6
- Zonder juiste pH-waarde werkt chloor niet
- Een zwembad met zoutwater reguleert pH beter
- Het verhogen of verlagen van je pH-waarden doe je met pH+ en pH-
De pH-waarden van je zwembadwater
De pH-waarde van je zwembad wordt ook wel zuurtegraad genoemd. In de regel kan er een zuurtegraad in je zwembad zitten tussen de 1 en 14. Is de zuurtegraad (oftewel pH) van je zwembad rond de 7 dan is het water neutraal. Je test je pH waarde snel en gemakkelijk met een teststrip.
Bij een pH-waarde onder de 7,2 zit er meer chloor dan veilig is in het zwembad, dit kan voor irritatie zorgen aan de ogen en huid. Het water is dan een stuk zuurder. In dit geval voeg je pH+ toe, zodat de waarden stijgen en de zuurtegraad afneemt.
Zit de pH-waarde boven de 7,6? Dan kan er irritatie ontstaan omdat het zwembadwater gemakkelijker vatbaar is voor verontreiniging. Bij een hogere waarde gebruik je pH- om de waarden omlaag te brengen.
Lees vóór het gebruik van pH+ en pH- de gebruiksaanwijzing van het product dat je gekocht hebt. De stappen en hoeveelheid product dat je moet gebruiken kunnen namelijk verschillen.
Zwembad pH toevoegen aan je zwembadwater
Het chloorpeil van je zwembadwater
Om het chloorpeil van je zwemwater te testen heb je een watertester nodig.
Drie belangrijke punten over chloor
- Chloor werkt het best bij een watertemperatuur tussen de 18 °C en 28 °C. Bij hogere temperaturen van het zwembadwater verliest chloor zijn werking en wordt het een stuk moeilijker om de bacteriën onder controle te houden. Zorg voor dat je de chloorwaarde verhoogt bij hogere temperaturen van het zwembadwater.
- Chloor werkt niet als de pH-waarde niet op het goede niveau zit. Wanneer dit gebeurt kan het als gevolg hebben dat je zwembadwater groen wordt.
- Het kan dat door een onweersbui chloor wordt onttrokken uit het zwembadwater. Voeg na een bui chloorshock toe om te voorkomen dat je water groen wordt.
Kortom, bij goed gebruik van chloor in je zwembad dood je bacteriën effectief en snel én voorkom je groen water!
Zwembad chloor en chloortabletten: doodt bacteriën effectief
Je kan de chloorwaarde van je zwembad op peil houden of verbeteren met bijvoorbeeld chloorpoeder. In combinatie met de juiste pH-waarde zorgt chloor ervoor dat de bacteriën gedood worden.
Je kan je geteste chloorwaarden tweedelig onderverdelen:
- gebonden chloorwaarde
- vrije chloorwaarde
Deze onderverdeling maakt samen de totale chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de totale hoeveelheid chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet automatisch dat het allemaal effectief is! De vrije chloorwaarde betreft het chloor wat nog wél actief is in je zwembad. Het tegenovergestelde van vrije chloor is gebonden chloor, dit is niet-actief chloor. Niet-actief chloor heeft zijn werking verloren.
De alkaliteit van je zwembadwater
Je kunt de alkaliteit van je zwemwater zien als steunpunt voor de andere waarden. Alkaliteit houdt de pH in stand waardoor de pH er weer voor zorgt dat chloor zijn werk kan blijven doen. Het is dus belangrijk dat elke factor de juiste waarden heeft, zodat jouw zwembad altijd in balans is.
Je test de alkaliteit van je zwembadwater met een watertester. Deze waarde is zelden tot nooit te hoog. Wanneer het toch te hoog ligt dan balanceert het zichzelf uit. Wel kan de waarde te hoog zijn. Een goede waarde ligt tussen de 100 en 150mg per liter. Je hebt alkaliteit plus nodig om de waarde omhoog te brengen. Lees vóór het gebruik van een alkaliteit verlagend product de gebruiksaanwijzing van het product dat je gekocht hebt. De stappen en hoeveelheid product dat je moet gebruiken kan namelijk verschillen.
Tip: meet altijd de alkaliteit na een regenbui. Dit kan namelijk de waarde sterk beïnvloeden!
Hardheid van je zwemwater: calciumhardheid en kalkevenwicht
De calciumhardheid geeft aan hoeveel kalk in je zwemwater zit. Dit betekent dat, hoe hoger deze waarde is, hoe meer kalk er in je zwembadwater zit. Hoe lager deze waarde is, hoe minder de hoeveelheid kalk. De waarde hoort hiervan tussen de 100 en 250mg per liter te liggen voor een goed kalkevenwicht.
Heb je wel eens van zacht water, middelhard water en hard water gehoord? Die termen hebben te maken met het kalkevenwicht! Een waarde van of onder 145mg per liter geeft je zacht water. Bij een waarde tussen de 145 – 270mg per liter heb je middelhard water. Ligt de waarde boven 270mg per liter dan is je water hard. Als de waarde in evenwicht is, wat dus goed is, is er geen kalkafzetting mogelijk en krijg je ook geen troebel water door vlokken. Je brengt de balans terug met een calcium plus product.
Zijn al je waterwaardes op peil? Dan kun je zorgeloos genieten van je zwembad!
Geschreven door:
Azalp