Houtsoorten in een sauna
4 minuten
15 februari 2022
Belangrijk is dat alle houtsoorten voor een sauna zachte houtsoorten zijn. Zachthout geleidt warmte minder goed dan bijvoorbeeld eiken en daardoor blijft het ook bij hoge temperaturen prettig aanvoelen.
Naast de houtsoort, is ook de groeiwijze en het droogproces van belang. Als je kijkt naar Vurenhout, dan zit een enorm verschil tussen de vuren schroten van de bouwmarkt, en degene die wij bij Azalp voor sauna’s gebruikt. Vurenhout, ook wel ‘Fichte’ genoemd bestaat ook onder de noemer ‘Nordische Fichte’ wat letterlijk betekend; Noordelijk gegroeid vurenhout. Het groei seizoen in het noorden is korter, waardoor het hout een fijne structuur krijgt. Daarna wordt het hout verder gedroogd waardoor het in de sauna niet veel meer krimpt onder temperatuur invloeden.
Als we het over de houtsoorten hebben is het wel belangrijk om te melden dat het interieur van een sauna vaak een andere houtsoort is dan de wanden en de basis van de sauna. Met het interieur worden de banken, rugleuningen, vloerrooster etc. bedoeld. Bij met name saunabanken is het belangrijk welke houtsoort je gebruikt. Het hout mag niet splinteren, en het mag niet te heet worden.
Noord-Europees vurenhout / Nordische Fichte
In vurenhout maken wij de meeste van onze producten, niet alleen blokhutten of overkappingen maar ook sauna’s. Zowel binnen – als buitensauna’s worden van deze houtsoort gemaakt. Dit is de klassieke houtsoort voor het bouwen van sauna’s. Noord-Europees vurenhout is te herkennen aan de kleine noesten en de bleekgele kleur.
Vurenhout wordt niet gebruikt voor het interieur van een sauna omdat het vrij warm aan het oppervlakte. Het is niet prettig om met je naakte huid op te liggen als je de sauna flink hebt opgestookt.
Elzenhout
Elzen is een bleke houtsoort met een iets rode tint en weinig tot geen kwasten, noesten of tekening. Deze houtsoort is vrij egaal, doordat er geen verschil in kleur te zien is tussen het kernhout en het spint (hout om de kern heen). Door de rustige uitstraling ziet deze houtsoort er wat luxueuzer uit dan bijvoorbeeld Vurenhout. Elzen hout wordt bij de Azalp sauna’s standaard als houtsoort voor het interieur gebruikt omdat het heel prettig zacht aan de huid voelt en niet zo heet wordt.
Espenhout
Espenhout is vrij wit van kleur en vrijwel noestvrij. Om deze reden wordt deze houtsoort vaak gebruikt bij moderne sauna’s, het heeft een hele strakke uitstraling. Te vinden in bijvoorbeeld onze Royal Class lijn van buitensauna’s.
Abachihout
Abachihout heeft, net als Espen, een egale kleur. De kleuren van het kernhout en het spint (hout dat om de kern heen zit) hebben vrijwel dezelfde kleur bij Abachi. Belangrijk aan Abachi hout is dat het slecht warmte geleid, waardoor het hout niet heet wordt.
Wij hebben bij alle Azalp sauna’s de mogelijkheid om de banken in Abachi hout te voeren in plaats van de standaard uitvoering in Elzen hout.
Red Ceder hout
Een houtsoort met een typische kleur, het zit al in de naam. Een roodbruine kleur, met een mooie tekening in het hout een sterke, iets zoetige houtgeur.
Western Hemlock
Een houtsoort die aan de westkust van Canada groeit. Er zit bijna geen hars in dit hout en daardoor is hij erg geschikt om te gebruiken bij de bouw van een sauna. De bomen worden ontzettend hoog, tot 70 meter. Qua structuur is deze houtsoort wat harder dan Nordische Fichte. De structuur is weer iets fijner, en er zitten geen noesten in het hout. De houtkleur is wat donkerder dan bij Nordische Fichte met een mooie tekening.
Conclusie
De meeste sauna’s worden gemaakt van Nordische Fichte (vurenhout) in combinatie met een Elzenhouten interieur. Wil je een wat luxueuzere uitstraling zijn er ook andere keuzes in saunahout bij Azalp.
Geschreven door:
Azalp