Subcategorie


Prijs


Selecteer de minimale en maximale prijs

€ 3,-

€ 30,-

Type


Merk


Soort


Anti-Alg vijver

(5)

Typ


Typ


Anti alg middel tegen overmatige algengroei

Algen zijn in principe gewoon planten en komen van nature voor in iedere vijver. Ze leven, net als gewone planten, op dezelfde voedingsstoffen en zon en zijn een bron van zuurstof. In een kleine hoeveelheid zijn algen daarom juist erg nuttig. Toch kan de algengroei snel overmatig worden en daarom is het belangrijk om de algengroei te beperken. Dit kan door middel van UV-C filters, maar ook anti alg middel is hiervoor een goede oplossing.

1 - 5 van 5 artikelen

Producten per pagina

Sorteer op


Wat zijn algen?

Algen die voorkomen in vijvers kunnen we eigenlijk onderverdelen in twee soorten: zweefalgen en draadalgen. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee soorten?

Zweefalgen zijn kleine eencellige plantaardige organismen die zich door het water voortbewegen. De activiteit van de zweefalgen is afhankelijk van de watertemperatuur. Bij koude watertemperaturen zijn zweefalgen inactief en transparant. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe actiever en dus groener. Doordat zweefalgen zich razendsnel vermenigvuldigen, wordt het vijverwater al snel troebel en groen.

Draadalgen zijn groene slierten, bestaande uit geschakelde eencellige algen. Deze draden hechten zich aan de bodem, aan planten en aan andere oppervlakten. Draadalgen beginnen als fijne sliertjes, maar ze groeien erg snel en klonteren dan samen in lange slierten, waarna ze andere planten kunnen overwoekeren. Bij draadalgen blijft het vijverwater meestal wel helder.

Waarom zijn algen een probleem?

Algen hebben CO2 nodig en zijn een bron van zuurstof en daarmee zijn zij de concurrenten van zuurstofplanten. In kleine hoeveelheid zijn algen dus juist belangrijk voor het leven in de vijver. De groei van algen is op zichzelf dan ook niet problematisch, maar een overmatige algengroei, ook wel algenbloei genoemd, is dit wel. Maar waarom is algenbloei zo problematisch?

  • Allereerst is algenbloei niet wenselijk, omdat het er lelijk uit ziet en geen aangename geur geeft. Iedere vijverliefhebber heeft natuurlijk het liefst een heldere vijver;

  • Algenbloei zorgt ervoor dat het licht geblokkeerd wordt, waardoor het licht de vijverplanten niet meer bereikt en deze uiteindelijk zullen afsterven;

  • Algen produceren overdag zuurstof. Bij algenbloei wordt er dusdanig veel zuurstof geproduceerd dat er een oververzadiging ontstaat, wat negatieve gevolgen heeft voor de vissen in het water;

  • Overdag produceren algen zuurstof, maar ’s nachts verbruiken zij dit juist. Hierdoor ontstaat een zuurstofgebrek, waardoor de vissen uiteindelijk sterven.

Hoe krijg je algen?

Algen komen dus van nature voor in iedere vijver en zijn op zichzelf geen probleem. Zelfs in een gloednieuwe vijver, met vers en kraakhelder water, zal het niet lang duren voordat de eerste algen te zien zijn. Ze komen in de vijver terecht door mee te liften met planten en vissen, of doordat de regen en wind de sporen meebrengen.

De algen die te vinden zijn in de vijver hebben weinig nodig om te overleven. Met een beetje zonlicht en voedingsstoffen zullen ze zich al snel vermeerderen. Ze groeien sneller dan de vijverplanten en groeien ook door bij lagere watertemperaturen, waardoor ze zelfs in de winter kunnen doorgroeien.

Merk je dat de algen te snel groeien, dan zal dit met name de volgende twee oorzaken hebben:

  • Te veel zonlicht. Veel direct zonlicht zal zorgen voor extreem snelle algengroei. Om de algengroei te beperken is het zaak om de vijver zoveel mogelijk in de schaduw te plaatsen.

  • Te veel voedingsstoffen. Net als vijverplanten gebruiken algen voedingsstoffen om te groeien. Een teveel aan voedingsstoffen kan er daarom voor zorgen dat algen extreem snel gaan groeien. Een teveel aan voedingsstoffen kan onder andere worden veroorzaakt door organisch vuil, achterblijvend visvoer, te veel vissen en daarmee veel uitwerpselen of slechte waterwaarden.

Hoe kun je de groei van algen voorkomen?

De groei van algen is redelijk te beperken door te letten op de volgende zaken:

  • Zorg dat de vijver niet te veel in de zon ligt, eventueel door het plaatsen van een overkapping of schaduwdoek;

  • Houd niet te veel vissen in de vijver;

  • Voer je vissen niet te veel. Een optimaal voedingsschema is meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden voeren. Om dit gemakkelijk te maken zou je een voerautomaat kunnen gebruiken;

  • Zorg ervoor dat er niet te veel vuil in het water terecht komt en maak de vijver regelmatig schoon. Skimmers en bodemdrains, vijverfilters en vijverstofzuigers kunnen je hierbij helpen;

  • Voeg eventueel vijverbacteriën toe, met name wanneer je gebruik maakt van een UV-C filter;

  • Houd de waterkwaliteit goed in de gaten en stuur waar nodig bij.

Hoe kun je algen uit je vijver halen?

Voorkomen is beter dan genezen, maar soms is het niet mogelijk om de groei van algen te voorkomen. Zorgt in dat geval dat je het algenprobleem snel mogelijk oplost, want een teveel aan algen zal uiteindelijk fataal zijn voor je vijverplanten en vissen. Voor het doden van algen zijn bijvoorbeeld UV-C filters verkrijgbaar, maar ook anti alg middel is een goede oplossing. Er zijn verschillende soorten anti-alg middel verkrijgbaar, de specifieke toepassingen van ieder middel staan beschreven in de specificaties.

Hoe werkt anti alg middel?

Er zijn verschillende soorten anti-alg middel op de markt. Zo is er vloeibaar anti alg middel, maar ook anti alg middel in poeder-, korrel- of tabletvorm. De meeste anti alg middelen werken met koper, zink en zelfs onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn effectief maar op lange termijn schadelijk voor alle levende organismen, dus ook je geliefde vijverplanten en vissen. Daarom dient een anti alg middel alleen gebruikt te worden wanneer dit echt nodig is en alleen in de aanbevolen dosering.